Contact 24/7
0770510858

Liberarea condiționată-2024- Avocat penal

Cabinet avocat Tudor Mihai Cosmin este specializat în soluționarea problemelor juridice de natura penala avand o experienta de peste 12 ani in acest domeniu.

În acest articol, vom analiza institutia liberarii conditionate ajutandu-va sa intelegeti mai bine acest domeniu.

Ce este liberarea condiționată?

Liberarea condiționată este o măsură prin care condamnatul poate fi pus în libertate înainte de executarea integrală a pedepsei, cu condiția respectării unor obligații.

Care sunt condițiile pentru liberarea condiționată?

Pentru a beneficia de liberarea condiționată, condamnatul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fi executat cel puțin doua treimi, dacă este condamnat la o pedeapsă de până la 10 ani, sau cel puțin trei patrimi din pedeapsă, dacă este condamnat la o pedeapsă mai mare de 10 ani. În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani fractiile sunt mai mici si anume jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin două treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, .
  • Să se afle in executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis
  • Să  aduca dovezi ca a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, sau sa dovedeasca faptul că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească
  • Să convinga instanța că s-a îndreptat și se poate reintegra în societate

Se ține seama si de munca prestata in perioada de detentie?

Da. Munca prestate în vederea acordării liberării condiționate, se calculează in functie de mai multe criterii si anume daca aceasta este remunerată sau neremunerată, daca este prestata in timpul zilei sau noptii. Se au de asemenea in vedere si cursurile de școlarizare, cursurile de calificare, elaborărea de lucrări științifice sau invenții brevetate.

Ce beneficii are liberarea condiționată?

Liberarea condiționată oferă condamnatului șansa de a se reintegra social și de a evita efectele negative ale detenției pe termen lung.

Cum te poate ajuta un avocat specializat in liberari conditionate?

  • Analizeam impreuna șansele de a obține liberarea condiționată
  • Redacteam cererea catre instanta, prezntand cele mai bune argumente pentru a creste sansele de liberare.
  • Persoana condamnata este asistata in fata instantei de judecată, prezentandu-se de catre avocat documente din care sa reiasa oportunitatea liberarii conditionate.

Contactați-ne astăzi pentru o consultanță gratuită!

Informațiile prezentate în acest articol au un caracter general și nu pot fi considerate consultanță juridică, de aceea, pentru o analiză detaliată a situației dumneavoastră, vă recomandăm să programati o consultanta juridica.

Avocat Tudor Mihai Cosmin

Suna acum