Contact 24/7
0770510858

Conducerea fără permis. Pedeapsa. Costuri


In rândurile de mai jos vom încerca sa răspundem la majoritatea întrebărilor pe care ni le adresează cei acuzați de săvârșirea faptei incriminate de art. 335.

Condițiile pentru existenta infracțiunii.

-fapta de conducere  trebuie sa se petreacă pe drumurile publice,

-conducătorul unui autovehicul sau tramvai nu poseda permis de conducere, sau permisul conducătorului de vehicul* a fost
anulat, retras, suspendat, ori este necorespunzător categoriei/subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv
*vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere

Încredințarea vehiculului unei persoane care nu deține permis.

Constituie infracțiune și fapta persoanei care încredințează un vehicul, pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute mai sus

Ce se intampla cu permisul obtinut dupa savarsirea faptei?

Permisul urmează sa fie anulat, dacă acesta a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat, pentru faptele descrise mai sus, și condamnat printr-o hotărâre definitivă.

Permisul nu este anulat, dacă instanta dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, sau amânarea aplicării pedepsei, fără interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.

Cel condamnat mai poate da examen pentru obținerea permisului de conducere?

  Cel condamnat se poate prezenta la examenul pentru obținerea permisului de conducere dacă a intervenit una dintre situațiile următoare: 

– au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;   

– a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;   

– a intervenit amnistia;   

– interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

Pedeapsa pentru conducerea fără permis

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alineatele de mai sus

Daca va confruntați cu unul dintre cazurile de mai sus, ne puteți oricând contacta pentru evaluare gratuita a speței dumneavoastră.

Avocat Mihai Tudor

Suna acum