Contact 24/7
0770510858

Conducerea sub influenta alcoolului. Pedepse. Anularea si Redobandirea Permisului

Acest gen de fapte, conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, prezinta un pericol grav pentru siguranța circulației pe drumurile publice, din acest motiv sunt sanctionate de lege si inscrise in sfera dreptului penal sau contraventional, autorii lor ajungand in multe cazuri sa isi piarda permisul de conducere    In randurile de mai jos vom prezenta conditiile, solutiile date de instantele romane si moduri de abordare, pentru reducerea riscului de aplicare a unei condamnari si anularea permisului de conducere.

Contraventie sau infractiune?Fapta de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului poate sa constituie contraventie sau infractiune, nivelul de imbibatie a alcoolului in sange facand diferenta intre cele doua. Cand vine vorba de conducerea sub influenta substantelor psihoactive, simpla depistare a acestora in sange inscrie fapta in sfera infractiunilor, fara sa mai conteze cantitatea.

    Conducerea sub influenta băuturilor alcoolice constituie contraventie atunci cand conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, are o îmbibație alcoolică mai mica sau egala de 0,80 g/l alcool pur în sânge. In acest caz fapta sancționandu-se cu amenda și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile. 
Conditii, pentru existenta infractiunii: 
–  fapta de conducere  trebuie sa se petreaca pe drumurile publice,– vehiculul condus trebuie sa fie unul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere– la momentul depistarii, conducatorul vehiculuilui trebuie sa aiba o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, sau sa se afle sub influența unor substanțe psihoactive, 
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice    Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive reprezinta la rândul sau infracțiune, fapta fiind incriminata de art 337 CP
Încredințarea vehiculului unei persoane aflate sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive
    Persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive, savarseste la randul sau o infractiune.
Care este pedeapsa?
    Pentru faptele enumerate mai sus legea prevede următoarele pedepse:
– Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe  se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
– Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani

– Încredințarea vehiculului unei persoane aflate sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
    Solutiile date de instantele romane variaza, in functie de mai multe criterii,  avandu-se in vedere, printre altele, nivelul de imbibatie alcoolica, antecedentele penale ale autorului, natura și întinderea urmărilor produse, etc.    Atunci cand conducatorul auto este gasit vinovat de savarsirea uneia dintre faptele descrise mai sus, instantele romane pronunta, in mod normal, o pedeapsa cu inchisoarea sau amenda penala(cand legea prevede aceasta alternativa).  In cazul pedepsei cu inchisoarea dispunandu-se in mod normal amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Cand se anuleaza permisul de conducere?    Anularea permisului de conducere, pentru faptele de mai sus, se dispune atunci cand titularul acestuia a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, sau i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) C. pen.     In cazul amanarii aplicarii pedepsei, permisul de conducere este restituit titularului, atunci cand instanta nu dispune pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce.
Cum si cand poti obține un nou permis de conducere?    Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:    – au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;    – a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;    – a intervenit amnistia;   – interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Daca va confruntați cu unul dintre cazurile de mai sus, ne puteți oricând contacta pentru o consultanta gratuita cu privire la cazul dumneavoastră.Suna acum